Κλείσιμο

Τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών εργασίας

Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, πυλώνες που θα αφορούν 440.000 ανέργους, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των προγραμμάτων θα ανέλθει στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ και επιπλέον στόχος είναι η στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία, με στόχο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας.

Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 - 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Στο το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Οι εν λόγω άνεργοι είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δε δίνουμε ‘ασπιρίνες’ στους ανέργους. Καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς στάθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την παράταση για ένα έτος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με τη συμπλήρωση 50 ενσήμων και τους μακροχρόνια άνεργους.

«Όλες οι μακροχρόνιες ελλείψεις του κοινωνικού κράτους καλύπτονται» τόνισε ο κ. Σαμαράς, που επανέλαβε ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ