Σαμαράς: Η κυβέρνηση είναι παρούσα - Η Κεφαλονιά άντεξε

Εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια και τις υποδομές της Κεφαλονιάς, έδωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα. ο κ. Σαμαράς βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ στο νησί προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν εικόνα των καταστροφών.

«Η Κεφαλονιά άντεξε, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες στο εξωτερικό που αναρωτιόντουσαν αν το νησί θα αντέξει. Το νησί αποτελεί πανέμορφο και απολύτως ασφαλή προορισμό» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στο Ληξούρι, προσθέτοντας ότι το κράτος θα συνδράμει, όπως οφείλει, για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς με ιδιαίτερα μέριμνα για τους σεισμοπαθείς.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία, και θα λειτουργήσει κανονικά τη Δευτέρα η μεγάλη πλειονότητά τους. Για τα λίγα που παρουσιάζουν πρόβλημα, έδωσε εντολή στα συναρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν άμεσα την προσωρινή στέγαση των μαθητών.

Είπε ακόμα ότι διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, κατοικίες και μαγαζιά.

Σχολίασε ότι πρόβλημα παρουσιάζει μόνο ένα πολύ μικρό το ποσοστό των κτιρίων, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού που ήταν μεγάλος, 6,2 βαθμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε πολύ γρήγορα και είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 48ωρο έχουν ελεγχθεί 400 σπίτια, 14 δημόσια κτίρια, που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και γίνονται εργασίες για την αποκατάστασή τους, τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και ο αρχιεπίσκοπος άνοιξε το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα για να στεγαστούν ηλικιωμένοι.

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δεν εφησυχάζει, οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς έχουν έρθει και θα ξανάρθουν οποίος απαιτείται θα είναι εδώ. Δεν θέλω να πω πολλά λόγια, χρειάζονται έργα» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των υποδομών, και ότι υπάρχουν εύκολα προβλήματα στο οδικό δίκτυο εκτός από το δρόμο Ληξουρίου – Αργοστολίου που σύντομα θα αποδοθεί στην κυκλοφορία εφόσον ολοκληρωθεί οι έλεγχοι. «Τα λιμάνια είναι απολύτως λειτουργικά, το αεροδρόμιο επίσης, έχω δώσει εντολές για την επιτάχυνση αυτών που απαιτούνται» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε ότι η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού δεν έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Ανέφερε ακόμη ότι στο νοσοκομείο Ληξουρίου απαιτείται παθολόγος και καρδιολόγος και στο Αργοστόλι απαιτείται οφθαλμίατρος και γαστρεντερολόγος και έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μετασεισμοί, με δύο από αυτούς να ξεπερνούν τους 4,2 βαθμούς, και το σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να προειδοποιεί μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα υπάρξουν και ισχυρότεροι μετασεισμοί, μεγέθους ακόμη και 5 βαθμών.

Εντωμεταξύ, τη δίμηνη αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων και τόκων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και της Ικαρίας ανακοίνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ