Επανακατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση των καπνικών προϊόντων - 7 λεπτά η αύξηση στον καπνό

Επανακατατέθηκε σήμερα Δευτέρα  στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, στην οποία περιλαμβάνονται πλέον τα πούρα και τα πουράκια.Η τροπολογία είχε αρχικά κατατεθεί την Παρασκευή, αλλά αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς τα πούρα είχαν εξαιρεθεί. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ συνεχιστεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, επέρχεται αύξηση κατά πέντε λεπτά ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων και κατά 7 λεπτά το ευρώ ανά συσκευασία των 20 γραμμαρίων στον καπνό, ενώ στις συσκευασίες πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά ένα ευρώ. Ειδικότερα, για τα πούρα και τα πουράκια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ορίζεται σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησης τους, από 34% που ίσχυε σήμερα.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, τα έσοδα του κράτους από το ισοδύναμο αυτό μέτρο θα φθάσουν στα 50,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπερκαλύπτοντας έτσι την απώλεια των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Πρόκειται για το ισοδύναμο μέτρο που αποφασίστηκε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκείμενου να μην εφαρμοσθεί εισιτήριο 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει χαρακτηρίσει την αύξηση στο φόρο στα καπνά «πάρα πολύ δίκαιο μέτρο», επιβεβαιώνοντας πως το εν λόγω ισοδύναμο επιτρέπει στο κράτος να πετύχει τον απαιτούμενο εισοδηματικό στόχο.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ