Βενιζέλος: Απειλή για το γερμανό φορολογούμενο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Κάλεσμα στη Γερμανία να επιδείξει περισσότερη ευελιξία τόσο στην Ευρώπη, όσο και απέναντι στην Ελλάδα, απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η συνέντευξη του έλληνα πολιτικού είναι πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της. 

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε απειλή για τον γερμανό φορολογούμενο και θέτει εκ νέου θέμα διευθέτησης του χρέους.

Δεν είναι εύκολο για τους Γερμανούς να αποδεχθούν «την ευρωπαϊκή ποικιλομορφία και το δικαίωμα σε άλλες λύσεις» ούτε να εκθειάσουν ορισμένες προσπάθειες της Ελλάδας, όπως «την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

<< Να τεθούν υπό τον έλεγχο των πολιτικών οι ΕΚΤ και οι εθνικές τράπεζες >> 


Ο Ευ. Βενιζέλος σημειώνει, πως υπάρχει «δυνατότητα και περιθώριο να βελτιωθεί η διάρθρωση των ελληνικών δανείων, παρατείνοντας για παράδειγμα την προθεσμία αποπληρωμής και μειώνοντας τα επιτόκια».

Μιλώντας για την τρόικα, τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή, η τρόικα δεν εκπροσωπεί μόνο τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) από τους οποίους αποτελείται, αλλά επίσης και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο, ενώ συνήθως (σσ: η φωνή του) ακούγεται για όλα τα θέματα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο των πολιτικών Στόχος όπως αναφέρει είναι ένας «δημοκρατικός, θεσμικά οργανωμένος έλεγχος των κεντρικών τραπεζών, επειδή το πολιτικό προσωπικό είναι πάντα ο νόμιμος εκπρόσωπος των πολιτών.»
Πηγή: skai.gr