Κλείσιμο

Με ήπιες ενστάσεις αλλά και «βολές» συνεχίζεται η συζήτηση για το φόρο ακινήτων

Με ήπιες ενστάσεις και παρατηρήσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, και υπό την συνεχιζόμενη κριτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 7 του νομοσχεδίου, η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κάποιος θα μπορεί να ενταχθεί στις εκπτώσεις ή και στην απαλλαγή από το φόρο ακινήτων, και για το οποίο άρθρο ήδη η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής είχε διατυπώσεις ενστάσεις, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αντικρουόμενα κριτήρια.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατά την τοποθέτησή της τόνισε ότι «το δεν πληρώνω» μέχρι σήμερα ήταν μια μορφή πίεσης, σήμερα όμως «δεν έχεις άλλη επιλογή. Δεν μπορείς να πληρώσεις, δεν βγαίνει» είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και ευχήθηκε η κυβέρνηση να είναι η τελευταία. «Να φύγετε και να μην ξανάρθετε, γιατί δεν αντέχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, μπορεί οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να έχουν καμφθεί, ωστόσο η «γκρίνια» και τα αιτήματα βελτιώσεων του νομοσχεδίου εξακολουθούν να διατυπώνονται από βουλευτές της συγκυβέρνησης. Ο Γιώργος Βλάχος από τη ΝΔ επανέφερε το θέμα των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και ζήτησε να υπάρξουν τροποποιήσεις.

Πρότεινε μάλιστα να μειωθεί ο φόρος τουλάχιστον κατά 50% ζήτησε να γίνει ρύθμιση για τα ακίνητα που υπάρχουν στα αγροτεμάχια τα οποία πρόσφατα έχουν μπει εντός σχεδίου καθώς και να υπάρξει μέριμνα για τα υποθηκευμένα ακίνητα καθώς ζητείται από τους ιδιοκτήτες των υποθηκευμένων ακινήτων να πληρώσουν φόρο για ακίνητα που δεν είναι στην ιδιοκτησία τους! Κάλεσε δε τον Υπουργό Οικονομικών να βρει τα σχετικά ισοδύναμα για να προχωρήσει στις βελτιώσεις.

Με αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών ήταν η τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη, που ζήτησε «να τελειώνει η ιστορία της προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο» αλλά παρά τις ενστάσεις του, όπως είπε, θα ψηφίσει το νόμο για το φόρο ακινήτων με την «υποσημείωση» ότι «το Μάρτιο περιμένω τον απολογισμό σας γιατί δε θέλω τρίτο μνημόνιο».

Για τα ημιτελή και τα ξενοίκιαστα ακίνητα εξέφρασε ενστάσεις και ο Δάνης Τζαμτζής ενώ ο Αλέξανδρος Κοντός χαρακτήρισε λάθος τη φορολόγηση αγροτεμαχίων και ο Ηλίας Βλαχογιάννης. Παρότι δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο , πρόσθεσε ότι στην πορεία πρέπει να αλλάξει!
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου