Τσίπρας: Ιλιγγιώδεις δαπάνες για τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την οποία, αλλά και με τα στοιχεία που κατέθεσε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, καταγράφονται απολογιστικά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανήθηκαν ως έξοδα δημοσίου χρέους σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα διαπιστώνεται ότι η δαπάνη έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιασθεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιασθεί το 2012.

Χαρακτηριστικά
τονίζει πως «το 2012 – χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚΒ 2454/2011) δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας ζητά εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα:

- Για τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012
- Για τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό.
- Για τις εταιρείες που έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Newsdesk ΣΚΑΪ