ΣΥΡΙΖΑ: Αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων μόνο με αυξημένη πλειοψηφία

Δική του τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στη διαφωνία του με την προωθούμενη κυβερνητική τροπολογία.

Η τροπολογία
του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι, σε περίπτωση που σημαντικά στελέχη κόμματος καταδικαστούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή κατόπιν ερωτήματος του προέδρου της Βουλής, να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του. Με την ίδια τροπολογία προτείνεται σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης να διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του ενώ αν υπάρξει αθωωτική απόφαση να επιστρέφονται αναδρομικά και άτοκα τα παρακρατηθέντα στον δικαιούχο.

Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τελικά η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κόμματος, όταν εναντίον του αρχηγού του ή ποσοστού των βουλευτών του κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί γρήγορα η σχετική ρύθμιση και έτσι δεν κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόδικων και κατάδικων με άδεια, το οποίο συζητείται σήμερα σε Β’ ανάγνωση αλλά η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει μετά από δύο εβδομάδες.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου