Πληροφορίες: Προς τη Βουλή κινούνται τα αιτήματα για άρση ασυλίας βουλευτών ΧΑ

Τον δρόμο προς την Βουλή έχουν πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την άρση της ασυλίας που απολαμβάνουν οι έξι υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Τα αιτήματα άρσης βουλευτικής ασυλίας θα αφορούν αδικήματα που δεν διώκονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, και είναι από πλημμελήματα έως και κακουργήματα.

Εν τω μεταξύ, δίχως συμφωνία συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις για το θέμα της αναστολής των βουλευτικών αποζημιώσεων και όλων των ζητημάτων που προέκυψαν από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.

Κατά την προπαρασκευαστική διαβούλευση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τα κόμματα δεν υπήρξε ομοφωνία, ως προς το χρόνο κυρίως των αποφάσεων, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν και κατά συνέπεια το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και δεν μπορεί να τίθεται θέμα-θέμα προς επίλυση και λήψη αποφάσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη πολιτική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπου θα καταθέσουν τις θέσεις τους όλα τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει δε σειρά θεμάτων που θα πρέπει να συζητηθούν και όχι μόνο το ζήτημα των βουλευτικών αποζημιώσεων των προφυλακιστέων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ των θεμάτων που θέτει είναι το:

  • ζήτημα της άρσης ασυλιών,
  • η αναπλήρωση εδρών (σε περίπτωση που προκύψει τέτοιο ζήτημα
  • η χρηματοδότηση των κομμάτων
  • τα μισθολογικά (βουλευτικές αποζημιώσεις, ατέλειες, προνόμια)

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζεται ότι θα πρέπει να τελειώσει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τους εμπλεκόμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Πηνελόπη Γκάλιου, Newsdesk ΣΚΑΪ