Παρέμβαση εισαγγελέα για τη δήλωση Καμμένου σε βάρος του Πάχτα

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Μαδεμλή, προκάλεσε η προ ημερών δήλωση τού προέδρου των 'Ανεξάρτητων Ελλήνων' Πάνου Καμμένου, ο οποίος στο περιθώριο της ομιλίας του στην 78η ΔΕΘ προέτρεψε κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής -που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους- να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα. 

Ο διευθύνων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σύρμω Κακάλη να σχηματιστεί δικογραφία για το αδίκημα του άρθρου 184 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Η δικογραφία θα σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αποσταλεί στη συνέχεια στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να αποφασιστεί εάν θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Δείτε στο σχετικό βίντεο όσα είπε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για το θέμα αυτό, ο κ. Καμμένος.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:
«Η απαράδεκτη φασίζουσα προτροπή του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για λιντσάρισμα του εκλεγμένου Δημάρχου κ. Πάχτα, έρχεται μετά τις ενέργειες ωμής βίας των χρυσαυγιτών βουλευτών. Ο κ. Καμμένος συζητά με τον κ. Τσίπρα για πολιτικές συνεργασίες και την ίδια ώρα χρησιμοποιεί φρασεολογία και μεθόδους της Χρυσής Αυγής. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της τονίζει «οι προτροπές του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για λιντσάρισμα εκλεγμένου δημάρχου αποτελούν άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα των φαινομένων βίας. Δυστυχώς ο κ. Καμμένος έρχεται να προστεθεί στους πολιτικούς εκείνους που θεωρούν ότι με τη βία και τους προπηλακισμούς μπορεί να δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Η ρητορική του κ. Καμμένου είναι επικίνδυνη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής: 

Η αναφορά του κ. Καμμένου είναι πολιτικά ακραία και άστοχη. Η σπουδή, ωστόσο, της εισαγγελίας να ασκήσει δίωξη εναντίον του, μετά μάλιστα από προτροπή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, γεννά ερωτήματα, όταν την ίδια στιγμή βουλευτές και στελέχη των νεοναζί τραμπούκων της ΧΑ προκαλούν και επιτίθενται αδιακρίτως και κατ΄ εξακολούθηση σε πολίτες και δημάρχους, μένοντας στο απυρόβλητο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γίνονται επιλεκτικές διώξεις και χρειάζεται να εισηγηθεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού;

ΥΓ. Ακόμα περιμένουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταδικάσει την επίθεση μελών της ΧΑ σε μέλη του ΚΚΕ.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ