Διπλωματικές απαντήσεις για την Ελλάδα από την προεκλογική Μέρκελ – χρειάζεται χρόνος

Διπλωματικές απαντήσεις αναφορικά με το εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, που κάνει λόγο για ανάγκη νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το 2014, έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη συνέντευξή της έπειτα από την επιστροφή της από θερινές διακοπές.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η Bundesbank αναφέρθηκε σε ενδεχόμενους κινδύνους, κάτι που δεν είναι πρωτοφανές, κι όχι σε δεδομένα.

Αναφερόμενη στην πορεία υλοποίησης του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής για τη χώρα μας, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε πως ορισμένα πράγματα κυλούν με αργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ωστόσο επιτυχίες που έχουν σημειωθεί σε άλλα μέτωπα, και κάνοντας ειδική μνεία στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6 δισ. κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Εξέφρασε μάλιστα την πίστη της πως «θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα».

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της όσον αφορά την ευρωπαϊκή κρίση, τονίζοντας πως έχει ακολουθηθεί ο σωστός δρόμος, που σημαίνει «ναι» στην αλληλεγγύη, αλλά και στην παράλληλη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Τόνισε δε πως η Γερμανία θα στέκεται αλληλέγγυα στους ετέρους, εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα.

Η επιστροφή της γερμανίδας καγκελαρίου στο Βερολίνο συμπίπτει με την είσοδο στην «τελική ευθεία» της προεκλογικής εκστρατείας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, με την κυβέρνηση να κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως αποκρύπτει το ενδεχόμενο νέας στήριξης για την Ελλάδα, ενόψει της κάλπης.

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε εκ νέου την Τετάρτη και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Deutsche Welle