Νέο «ραντεβού» με τρόικα την Κυριακή - «Έκλεισε» η κινητικότητα - Υπό διαπραγμάτευση ο ΦΠΑ στην εστίαση

Την Κυριακή θα συνεχιστεί η συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Φέρεται να υπάρχει κατ' αρχήν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι στη μαραθώνια συνάντηση του Σαββάτου «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος».

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «έκλεισαν» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει για αύριο το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)

Σημειώνεται ότι την Κυριακή στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από τη σύσκεψη με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού -που θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή τη Δευτέρα- και ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων, θέμα που χειρίζεται πάντως το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως φαίνεται «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, συναντήθηκαν για μισή ώρα με την τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών, παρόντος του υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, και, αμέσως μετά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά. Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δει το Eurogroup».

Η ίδια πηγή είπε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, πληροφορίες έκαναν λόγο για ανοιχτή διαπραγμάτευση στο ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δανειστές φέρονταν να είχαν υποβάλλει ενστάσεις για την απευθείας μετάταξη περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ ζητώντας να υπάρξει ενδιάμεσος χρόνος διαθεσιμότητας.

Νωρίτερα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «επιλεγεί για την κινητικότητα τους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι τους καθηγητές».

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχωρά
τη Δευτέρα η Δημοτική Αστυνομία στο δήμο Αθηναίων, ενώ για την ίδια ημέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος της βάρδιας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ