Κουβέλης: Η Ελλάδα με θυσίες αφήνει πίσω της τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα πλέον «αφήνει πίσω της, μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες, τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» εξέφρασε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος στο Βόλο.

«Έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιοποιούνται οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας και τα μεγέθη φανερώνουν μία αντιστροφή της πορείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, προειδοποιώντας ωστόσο πως «τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, «έχουν γίνει αρκετά. Πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα», υπογραμμίζοντας ότι «η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τους θεσμούς και την προώθηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

»Για να καταστεί αυτή η επιλογή δυνατή υπάρχουν ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις. Οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμιστικό πνεύμα και πολιτική βούληση αλλαγών, εθνικό σχέδιο προσαρμογής που να περιλαμβάνει, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας», συνέχισε ο κ. Κουβέλης, τονίζοντας όμως πως η πορεία εξόδου από την κρίση θα έρθει σε συνδυασμό με την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς προειδοποίησε πως «μία επιπόλαιη αποκήρυξη του προγράμματος προσαρμογής είναι καταστροφική» επισημαίνοντας ωστόσο πως «η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να συνδυαστεί με τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων των μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά σε σχέση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Ενδεικτικό παράδειγμα, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ