Παρίσι: Η Λαγκάρντ δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για το σκάνδαλο Ταπί

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα κατηγορίες, ούτε θα τεθεί υπό επίσημη έρευνα για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Ταπί, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Παρασκευής οι γαλλικές εισαγγελικές Αρχές.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται έπειτα από ένα δύσκολο διήμερο για την επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά το οποίο η κ. Λαγκάρντ κατέθεσε επί συνολικά 24 ώρες ενώπιον ενός ειδικού δικαστηρίου του Παρισιού για την πολύκροτη υπόθεση Ταπί.

Παρά ταύτα, η διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση, γεγονός που, όπως η ίδια δήλωσε, «δεν αποτελεί έκπληξη».

Εάν το δικαστήριο είχε αποφασίσει να θέσει την κ. Λαγκάρντ υπό έρευνα, τότε θα εγείρονταν ερωτηματικά για το κατά πόσον η 57χρονη Λαγκάρντ θα μπορούσε να παραμείνει στην κεφαλή του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει εκφραστεί υπέρ της πρώτης γυναίκας διευθύντριάς του.

Το σκάνδαλο Ταπί «είδε» το γαλλικό Δημόσιο να καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί για την διευθέτηση διένεξής του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, αφότου η κ. Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομικών, επέτρεψε την ιδιωτική διαιτησία της υπόθεσης και την επίτευξη μίας εξωδικαστικής συμφωνίας.

Ο κ. Ταπί ήταν γνώριμος του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Η κ. Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως είναι απόλυτα αθώα στην όλη υπόθεση.

Το δικαστήριο διερεύνησε εάν οι χειρισμοί της κ. Λαγκάρντ συνιστούσαν παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας, και εάν η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στην υπεξαίρεση δημόσιου πλούτου ή διέπραξε κατάχρηση εξουσίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑϊ