Νομοπαρασκευαστική: Συνταγματικό, αλλά χρήζει αλλαγών το αντιρατσιστικό

Κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τα μέλη της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής -σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ- δεν διαπίστωσαν με μια πρώτη ανάγνωση αντίρρηση ως προς τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ δε φαίνεται να υπάρχουν και αντισυνταγματικά προβλήματα.

Επισημαίνουν,
ωστόσο, την ανάγκη αλλαγών προκειμένου να γίνουν σαφέστερες οι διατυπώσεις ως προς ορισμένες έννοιες βάσει των οποίων επισείονται ποινικές κυρώσεις.

Νέα πυρά αντάλλαξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη όσον αφορά το αντιρατσιστικό. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει βαθύτατα εκτεθειμένος για τη σημερινή του στήριξη στο αντιρατσιστικό συγκριτικά με όσα έπραξε στο παρελθόν.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών» αναφέρει από την πλευρά της η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα θεωρεί την άμεση προώθηση και ψήφιση στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το συντονιστικό όργανο της οποίας συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του γραμματέα της Γιάννη Μανιάτη.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει από το Μάρτιο τη δική του πρόταση νόμου με τίτλο 'Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας" προσθέτοντας διατάξεις στο νομοσχέδιο Καστανίδη - Παπαϊωάννου που δεν ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου με ευθύνη των συνεργαζόμενων κομμάτων» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ανησυχία του για τη συζήτηση, έτσι όπως εξελίσσεται, με αφορμή το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα εκφράζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται
ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης, και εκτιμά ότι και ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τη νομοθετική αυτή επιλογή, εφόσον αφορά εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Αντώνης Αντζολέτος