Κλείσιμο

Βενιζέλος: Φόβος στην Ευρώπη για νέα φάση της κρίσης στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ

Ομιλία στο Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον εκφώνησε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την Ελλάδα, την κρίση που διέρχεται η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την τρόικα, το ΔΝΤ, την Κύπρο, το Νότο της Ευρώπης αλλά και το φόβο που υπάρχει στην Ευρώπη ότι υπάρχει μια νέα φάση της κρίσης χρέους.

«Το κυριότερο είναι να πούμε την αλήθεια με τ’ όνομά της. Υπάρχει φόβος στην Ευρώπη για μία νέα φάση της κρίσης χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα χτυπήσει το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όχι λόγω μεγάλου δημοσίου χρέους με τη μορφή ποσοστού ως προς το ΑΕΠ, αλλά λόγω των μεγάλων απόλυτων μεγεθών που έχει το χρέος του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, άρα λόγω των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης από μια αγορά που δε διαθέτει εγχώρια ευρωπαϊκά κεφάλαια, γιατί τα κεφάλαια έχουν προ πολλού μετακινηθεί αλλού και εκτός του ευρω-ατλαντικού χώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως θα πρέπει να ξανασυζητηθεί με νέους όρους η τραπεζική ένωση καθώς «χωρίς όμως ενιαίο μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, δεν έχεις στην πραγματικότητα ενιαία αγορά κεφαλαίων. Γιατί οι ανισότητες που υπάρχουν, στην πραγματικότητα αναπαράγουν μια εσωτερική μεγάλη αδικία στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στο μέτωπο του Νότου, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «κοινό χαρακτηριστικό αυτού του πολιτικού ευρωπαϊκού Νότου είναι η αβεβαιότητα που είναι και οικονομική και πολιτική και κοινωνική», προσθέτοντας ωστόσο: «Υπάρχει, συνεπώς, αλληλεγγύη των χωρών του πολιτικού νότου της Ευρώπης; Όχι. Υπάρχει κοινή εμπειρία, αλλά δεν υπάρχει συνείδηση κοινής μοίρας και δεν υπάρχει συστράτευση . Ούτως ή άλλως οι συσχετισμοί είναι εξαιρετικά αρνητικοί».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αυτή βρίσκεται σε κρίση από τη συνθήκη του Μάαστριχτ «γιατί το Μάαστριχτ ήταν η επίσημη εγκατάλειψη των κεϋνσιανών πολιτικών, καθώς ο στόχος της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας, δεν συνοδεύτηκε από τον εφάμιλλο στόχο της πλήρους απασχόλησης».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, πληροφορίες από ΑΜΠΕ