Λέτα: Προτεραιότητα της Ρώμης εάν μεγάλο Ευρωπαϊκό σχέδιο για εργασία

Τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού σχεδίου για την απασχόληση των νέων θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Ρώμης ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου καναλιού Rai Tre, o κ. Λέτα εξήγησε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, για να δοθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο «ένα ουσιαστικό θετικό μήνυμα ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο ιταλός προοδευτικός πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να παρουσιάζεται μόνον με σκυθρωπό πρόσωπο» προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης θα κερδίσουν δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από αντιευρωπαϊκές διαθέσεις και προγράμματα».

Σε ό,τι αφορά την ιταλική πολιτική, ο κ. Λέτα δήλωσε ότι πρέπει να εγκριθεί άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και να δρομολογηθεί η «δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεσμεύθηκε ότι «αν απαιτηθούν νέες περικοπές στους τομείς της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού, θα υποβάλλει παραίτηση».

Στρέφοντας το βλέμμα στο πολυσυζητημένο θέμα κατάργησης ή μείωσης του φόρου πρώτης κατοικίας, ο οποίος είχε καταργηθεί από την τελευταία κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αλλά επιβλήθηκε εκ νέου υπό τον Μάριο Μόντι, ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για αίτημα της μπερλουσκονικής και μόνο παράταξης, από τη στιγμή που όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή, προεκλογικά, είχαν ζητήσει να ξεπεραστεί, ο συγκεκριμένος φόρος».

Τέλος, αναφερόμενος στην επιθυμία της υπουργού Κοινωνικής Ένταξης των Μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, να μπορέσουν, τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία να λαμβάνουν αυτόματα την υπηκοότητα της χώρας, ο Λέτα κατέστησε σαφές ότι «είναι κάτι που βρίσκεται, ειλικρινά, μέσα στην καρδιά του και, κατά συνέπεια, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνει πράξη».

Αναγνώρισε, όμως, παράλληλα, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρχικές, κυβερνητικές δεσμεύεις.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ