Σφοδρή «μάχη» Κεδίκογλου-ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΑΠ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ξέσπασε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την δρομολογημένη αποκρατικοποίηση του 33% των μετοχών και του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται ότι η μοναδική εναπομένουσα προσφορά για τον Οργανισμό έχει κατατεθεί από το σχήμα Emma Delta του τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς και του ομίλου Μελισσανίδη, και ανέρχεται στα 622 εκατομμύρια ευρώ, με το ΤΑΙΠΕΔ να διαμηνύει στους επίδοξους επενδυτές πως το αντίτιμο θα πρέπει να υπερβεί τα 650 εκατομμύρια.

Η πρώτη «ριπή» προήλθε από το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «στημένη» διαδικασία πώλησης ενός «κερδοφόρου οργανισμού», τονίζοντας εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Αυτός όμως που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο [Αντώνης] Σαμαράς, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου 2011 στη ΔΕΘ, έλεγε τα εξής: ‘Όταν πουλάς σε μία τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις’. Τελικώς, ο κ. Σαμαράς υλοποιεί αυτό με το οποίο δήθεν έλεγε ότι διαφωνεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο στη Βόρεια Κορέα και στην Ελλάδα γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί με έναν μόνο υποψήφιο», συνεχίζει η Κουμουνδούρου. «Αντί τα έσοδα του κερδοφόρου οργανισμού να κατευθυνθούν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στα ασφαλιστικά ταμεία που αιμορραγούν […], τον υποεκτιμούν και τον χαρίζουν στους εντιμότατους φίλους τους», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σκληρή απάντηση Κεδίκογλου

Σε έντονο ύφος ήλθε στη συνέχεια η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος σημείωσε δηκτικά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει την προσπάθεια τη Κυβέρνησης να βγάλει τη Χώρα από την κρίση», με «δεκάδες παραδείγματα, από την COSCO και την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ως την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ».

»Τους πληροφορούμε λοιπόν, ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ήταν 505 εκατομμύρια, άρα το ποσό των κερδών, το οποίο αντιστοιχεί στο 34% που ανήκει στο Δημόσιο και το οποίο θα πωληθεί, είναι 171,7 εκ», συνεχίζει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ας περιμένουν λοιπόν να δουν το τελικό ποσό στο οποίο θα ανέλθει το τίμημα για το 34% του ΟΠΑΠ. Δεν θα είναι ούτε διπλάσιο ούτε τριπλάσιο. Θα είναι παραπάνω και μάλιστα σε εποχές βαθειάς κρίσης. Και δεν υπολογίζει καν το φόρο επί των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ, που θεσπίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση και θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από το Κράτος τα επόμενα χρόνια», συνεχίζει ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «ο φόρος αυτός ήδη απέφερε 85 εκ. στο Δημόσιο ταμείο, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013».

Αντεπίθεση από Κουμουνδούρου

Το σχόλιο του κ. κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανακοίνωσης του τομεάρχη Ανάπτυξης της Κ.Ο. του κόμματος Γιώργου Σταθάκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης «με βάση τα στοιχεία που ο κ. Κεδίκογλου έδωσε στη δημοσιότητα, αν η κερδοφορία του Ο.Π.Α.Π. παραμείνει σταθερή» τότε «ο υποψήφιος αγοραστής [...] θα κάνει απόσβεση σε τέσσερα έτη», χωρίς να συνυπολογίζεται μάλιστα, όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, ότι η κερδοφορία του ΟΠΑΠ εκτιμάται πως θα αυξηθεί.

«Τούτων δοθέντων, η αποτίμηση της κερδοφορίας του οργανισμού στα 180 εκατ. ευρώ (34% των 600) παραμένει προκλητική και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τα δημόσια οικονομικά», καταλήγει ο κ. Σταθάκης.

Ανταπάντηση Κεδίκογλου

«Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΠΑΠ είναι οικονομικά για κόμιξ. Στο ερώτημα που θέσαμε το πρωί, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντηση δεν πήραμε», απάντησε λιτά στο σχόλιο Σταθάκη ο Σίμος Κεδίκογλου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ