Παρατείνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα - από το Μάιο τα νέα για τη δόση

Με ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, το τέλος ακινήτων, το δημοσιονομικό κενό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2013 - 2014 και τον ΦΠΑ στην εστίαση, φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 12 Απριλίου και η απόφαση για τη δόση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μετατίθεται για τον Μάιο.

Η έγκριση για τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιθανόν να εγκριθεί νωρίτερα στη συνεδρίαση του Euro Working Group εφόσον υπάρχει συμφωνία στο θέμα της διαθεσιμότητας.

H τριμερής εγείρει ενστάσεις και για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank εκφράζοντας επιφυλάξεις για το μέγεθος της νέας τράπεζας και τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει.

«Δεν έχω πληροφορηθεί καμία αντίδραση» απάντησε πάντως ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφερόμενος στα σενάρια περί αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Αναφορικά με το τέλος ακινήτων, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σχέδιο για μείωση 205% με παράλληλη μικρή αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Για όλα τα ανοικτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενημέρωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη, ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

«Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε δια μαγείας. Χρειάζεται χρόνο πολύ, χρόνο μακρύ, διότι μαζί με τη μεταρρύθμιση πρέπει να αλλάξουν χρόνιες, ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Καθημερινή