Κύπρος: Νέα συνάντηση υπό τον Αναστασιάδη – Διαπραγματεύσεις με τρόικα

Για τις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με σκοπό την οριστικοποίηση του μνημονίου ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Νωρίτερα, είχε προγραμματιστεί η συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την τρόικα για να κλείσουν τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα τα οποία είναι: τα ταμεία πρόνοιας, το πάγωμα των καταθέσεων άνω των 100.000 μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου και οι απόλυσης στη χώρο της εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα: η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας να είναι πλήρης. «Γίνεται διαβούλευση και με συνδικαλιστικούς φορείς, παραδείγματος χάρη την ΕΤΥΚ, και ελπίζουμε στην όλη διαπραγμάτευση, να καταλήξουμε στην πλήρη εξασφάλιση με τον ένα ή άλλο τρόπο των Ταμείων Προνοίας που είναι κεκτημένο των εργαζομένων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «στην τελική διαπραγμάτευση και είναι στόχος εφικτός κατά την άποψή μας, από αύριο οι επιχειρήσεις που είδαν το 40% των κεφαλαίων τους να είναι ‘παγωμένο’ στην Τράπεζα Κύπρου, να αποδεσμευτεί έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας».
Η διαβούλευση συνεχίζεται, είπε ο κ. Στυλιανιδης, για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των ωρομισθίων και, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση στο θέμα της μεταβατικής περιόδου για τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο σημερινό σύστημα υγείας μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ερωτηθείς αν η Τρόικα επανέρχεται με περαιτέρω απαιτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό που διαβουλεύονται δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, Μνημονίου.

Είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει για το πού θα καταλήξει η διαβούλευση, αλλά επιχειρούνται κάποιες βελτιώσεις. «Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουμε να πάμε στο 2018. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να μην έχουμε τόσο ασφυκτικά μέτρα, διότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής».
Πηγή: Πηγή: 24hcom.cy