Άγνωστη η ώρα έναρξης του Eurogroup – Δηλώσεις υπουργών

Άγνωστη είναι πλέον η ώρα έναρξης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είχε μετατεθεί για τις 21:00, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αναβολή.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η πρώτη μετάθεση οφειλόταν στις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Προηγήθηκε γεύμα εργασίας του κύπριου ηγέτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο», διεμήνυσε μέσω Twitter ο κ. Αναστασιάδης.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του για τη διάσωση της Μεγαλονήσου, σχολιάζοντας με νόημα πως η επίτευξη οιασδήποτε συμφωνίας επαφίεται σε «μία ρεαλιστική αντίληψη της κατάστασης» από τους «ανθρώπους στην Κύπρο».

Ερωτηθείς μάλιστα τι περιμένει όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας απάντησε λιτά: «Αυτά που συμφωνήσαμε την τελευταία εβδομάδα».

«Περιμένω ένα μεγάλο βράδυ. Πιστεύω ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα, αλλά θα [ολοκληρωθεί] αργά», σχολίασε από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών, Μάικλ Νούναν. Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν πριν τη μετάθεση της σύσκεψης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιζητούν μία οριστική λύση στο κυπριακό ζήτημα, καθότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προειδοποιήσει πως από την Τρίτη θα διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχει στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει επιτευχθεί μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την κεφαλαιακή βιωσιμότητα των τραπεζών.

Τυχόν διακοπή της χρηματοδότησης αναμένεται να προκαλέσει την κατάρρευση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Νωρίτερα, η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε πως τυχόν κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές της Ευρώπης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ