Νεοφύτου: Στο Eurogroup θα διευθετηθεί το ζήτημα των τραπεζών

Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες αναμένεται να διευθετηθούν οριστικά τα ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Κατόπιν τούτων, δεν θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους. Παρά ταύτα, Το Σώμα ενημερώθηκε για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές, προσέθεσε.

Ειδικό τέλος στις καταθέσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, οι δύο πλευρές συμφώνησαν φορολόγηση άνω των 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις που τηρούνται στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και την επιβολή εισφοράς 4% στους καταθέτες όλων των υπόλοιπων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Παρά ταύτα, ερωτηθείς νωρίτερα εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο κουρέματος στις μη εγγυημένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμης, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω ακόμα αυτό».

Όπως διεμήνυσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα της Κύπρου.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενων σε τράπεζες αλλά και πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας νωρίτερα, έπειτα από τον πρώτο γύρο επαφών με την τριμερή, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η Λυκωσία βρίσκεται πλέον «κοντά σε συμφωνία» με την τρόικα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ