Στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί των κομμάτων μεταβαίνουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Eurogroup.

Στόχος, η επίτευξη τελικής συμφωνίας για το ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, είτε μόνο στην τράπεζα Κύπρου είτε σε όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εάν η διαδικασία ισχύσει μόνο για την τράπεζα Κύπρου το κούρεμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 25% ενώ στο δεύτερο σενάριο θα μειωθεί στο 15% περίπου.

Εφόσον υπάρξει έγκριση από την τρόικα το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Κυπριακή Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα.

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση κυβέρνησης και κομμάτων, καθώς αναμένεται να επιδιώξουν ένα πιο «ομαλό» κούρεμα για τους καταθέτες.

Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία.

Αυτό δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τώνη Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Χθες ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και ανάληψη χρημάτων, ενώ αύριο Κυριακή θα συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες το Eurogroup, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της Κύπρου.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ