Κλείσιμο

Οι βρετανικές αναλύσεις για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Μετά τις τοποθετήσεις Μεντβέντεφ μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η Ρωσία δε βιάζεται καθώς δε ζημιώνεται, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύεται τη θέση της για να προβαίνει σε «ηθικά κηρύγματα» προς τη Δύση, όπως σχολιάζει οικονομικό μπλογκ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Αναφέρεται παράλληλα ότι η Ρωσία έχει την ευκαιρία να φανεί ότι προωθεί ενεργά τη διαφάνεια ζητώντας και δια στόματος του κ. Μεντβέντεφ τις λεπτομέρειες των καταθετών στην Κύπρο και της προέλευσης των καταθέσεων τους, ενώ την ίδια ώρα το Κρεμλίνο εμφανίζεται εσωτερικά ως υπερασπιστής της ρωσικής ελίτ, εντείνοντας την εξάρτησή της από το Κρεμλίνο.

Αρκετούς συνηγόρους βρίσκει η άποψη πως η Ρωσία δεν αποκλείεται να καθυστερεί να αποφασίσει τη στήριξη της Κύπρου επιδιώκοντας να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα ή το φυσικό αέριο της χώρας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. «Σκληρό παζάρι» είναι η έκφραση που έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ίαν Κινγκ των Τάιμς και από παράγοντες του Σίτι.

Από την άλλη πλευρά, διατυπώνεται η άποψη πως η Ρωσία έχει πραγματικά θιγεί από τις εξελίξεις και πως εξετάζει το βαθμό στον οποίο μπορεί ή θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουσή της με την Ευρώπη – η σύγκρουση αυτή πάντως, επισημαίνουν υποστηρικτές ακόμα και αυτής της άποψης, δεν έχει εκδηλωθεί με κάποιον τρόπο πέρα από επίπεδο ρητορικής. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ίσως υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στην αύξηση του ποσοστού του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ήπια αντίδραση σε μια κατάσταση που αν έφτανε στα άκρα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει όπλα του βεληνεκούς του κλεισίματος της στρόφιγγας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται επίσης ότι «δε θα ήταν ευχάριστο» Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο να φεύγουν από τη χώρα με κυπριακές λίρες αντί ευρώ, σε περίπτωση υλοποίησης του «σεναρίου της καταστροφής», κατά την ανάλυση του Open Europe και των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Εξάλλου, το BBC μεταδίδει από τη Λευκωσία ότι έχουν αρχίσει να παρατηρούνται πια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών λόγω της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας των τραπεζών. Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι πρατήρια βενζίνης και εστιατόρια δε δέχονται πλέον κάρτες, ζητώντας ρευστό.

Ως προς το τι δέον γενέσθαι, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταφέρουν την πρόταση του Λι Μπούκχαϊτ, ειδικού στην αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους με καίριο ρόλο και στο ελληνικό PSI, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να προστατευθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, οι υπόλοιπες να μετατραπούν σε ομόλογα με το δέλεαρ δικαιωμάτων στο φυσικό αέριο για μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης, καθώς και παράλληλη παράταση κατά μία πενταετία στην ωρίμανση των υπαρχόντων κρατικών ομολόγων.

Η ITC Markets συστήνει την εθελοντική συμμετοχή των καταθετών στην άσκηση συγκέντρωσης των απαραίτητων ποσών για τη διάσωση, μετά όμως από το κούρεμα μετόχων και ανασφάλιστων ομολογιούχων.

Οι Τάιμς αμφισβητούν τη χρησιμότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου την παρούσα στιγμή, σχολιάζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες γεωτρήσεις για να πιστοποιηθεί η αξία τους, ενώ η Ντέιλι Τέλεγκραφ προειδοποιεί ότι μετά την προαναγγελία άρσης της στήριξης ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών από την ΕΚΤ μετά τη Δευτέρα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τίθενται σε κίνδυνο οι βρετανικές αποταμιεύσεις στο νησί.

Πάντως ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός και από τους σπουδαιότερους ελληνιστές, καθηγητής Ρίτσαρντ Κλογκ καλεί με επιστολή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τη βρετανική κυβέρνηση να αρχίσει να πληρώνει στην κυπριακή κυβέρνηση με τόκους το «ενοίκιο» για τις βάσεις, το οποίο σταμάτησε να καταβάλλει με αφορμή τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964. Έτσι η Βρετανία θα συνέδραμε με μια διόλου ευκαταφρόνητη εισφορά την Κύπρο, σχολιάζει ο καθηγητής Κλογκ.

Εν τω μεταξύ, σε σημείωμά του προς πελάτες αναλυτής της Standard Bank αναφέρει ότι στη διάσωση της Κύπρου θα μπορούσε να σπεύσει η Τουρκία με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, «με αντάλλαγμα την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους». Ο Τίμοθ Ας προσθέτει ότι η προοπτική επανένωσης του νησιού θα άνοιγε και την προοπτική «συνεκμετάλλευσης» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο και την Τουρκία.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο