Κλείσιμο

Κύπρος: Κλειστές αναμένεται να παραμείνουν οι τράπεζες Πέμπτη και Παρασκευή

Βαρύ είναι το κλίμα στην Λευκωσία, όπου συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αύριο το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε μέχρι το απόγευμα καμιά συμφωνία από τις επαφές στην Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναζητεί ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της τρόικας.

Η προσπάθεια στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά.

Νωρίτερα συζητιόταν στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο ειδικού διατάγματος, το οποίο προέβλεπε άνοιγμα των τραπεζών, στην Κύπρο, την Παρασκευή, αλλά με περιοριστικούς όρους για τη διακίνηση μεγάλων ποσών.

Πάντως, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η οποία πρόσθεσε ότι αργότερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να «βουλιάζει». Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. 

Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε από χθες να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την οποία ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον γάλλο ομόλογο του για το σχέδιο Β της κυπριακής κυβέρνησης ζητώντας τη στήριξή του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας «βιώσιμης λύσης» στην οικονομική κρίση και ζήτησε από τη Λευκωσία να συμβάλει κατά τον συμφωνημένο τρόπο στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της.

«Ο πρόεδρος Ολάντ επέμεινε για τη σημασία μιας βιώσιμης λύσης και την συμφωνημένη συμβολή της Κύπρου στο σχέδιο διάσωσης», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την επικοινωνία των δύο προέδρων.
Πηγή: skai.gr