Πρώτη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα

Στην πρώτη θέση μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση του think tank των Βρυξελλών LisbonCouncil, η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης με βάση τη δημοσιονομική προσαρμογή, την εξωστρέφεια, το εργασιακό κόστος και τις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης διορθωτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα συγκεντρώνει μέση βαθμολογία 8,2, με άριστα το 10, διατηρώντας τα πρωτεία που κατέχει ήδη από το 2012.

Ειδικά ως προς την ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων (reform drive), οι αναλυτές του LisbonCouncil βαθμολογούν τη χώρα μας με άριστα 10, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στην κατηγορία της δημοσιονομικής προσαρμογής, με βαθμό 8,7.

Το μοναδικό «μέτωπο» όπου η χώρα μας εμφανίζεται να υστερεί ελαφρώς είναι ο τομέας της εξωτερικής προσαρμογής (external adjustment), ο οποίος αντανακλά το εμπορικό ισοζύγιο και το ποσοστό του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στις εξαγωγές. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 6,6, καταλαμβάνοντας ωστόσο την πέμπτη θέση ανάμεσα στα μέλη της ΟΝΕ.

Στη δεύτερη θέση της συνολικής κατάταξης βρίσκεται η Ιρλανδία, τρίτη κατατάσσεται η Ισπανία ενώ τέταρτη ακολουθεί η Πορτογαλία, με την πρώτη τετράδα να αποτελείται συνεπώς από χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση.

«Σε σωστό δρόμο» η ευρωζώνη

Πέραν των θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα, η έκθεση του LisbonCouncil εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της ευρωζώνης ως σύνολο, σημειώνοντας πως η νομισματική ένωση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», καθότι «όλες οι χώρες που χρειάζονται προσαρμογή [...] βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητά τους με εντυπωσιακή ταχύτητα».

«Εάν η ευρωζώνη και τα κράτη μέλη παραμένουν εντός τροχιάς, η ευρωκρίση θα μπορούσε να έχει σε μεγάλο βαθμό παρέλθει έως το τέλος αυτού του έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, παραδεχόμενη ωστόσο ότι η προσαρμογή έχει υπάρξει «επίπονη».

Παρά ταύτα, προειδοποιεί το LisbonCouncil, μολονότι «η δημοσιονομική θέση της ευρωζώνης είναι γενικά πολύ καλύτερη από αυτή των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή της Ιαπωνίας», εξακολουθούν να υπάρχουν «αμφιβολίες για την πολιτική βούληση να κρατηθεί το ευρώ ενωμένο». Οι εν λόγο φόβοι έχουν «συμβάλει σε μεγάλες αναταράξεις» εντός των συνόρων της ΟΝΕ.

Η λύση; «Όσο περισσότερο οι επενδυτές εμπιστεύονται τους πολιτικούς να κάνουν αυτό που απαιτείται προκειμένου να κρατήσουν άθραυστο το ευρώ, τόσο περισσότερο θα τολμήσουν να αξιοποιήσουν τα βελτιούμενα θεμελιώδη [στοιχεία] της ευρωζώνης, επενδύοντας και δημιουργώντας δουλειές», καταλήγει το think tank των Βρυξελλών.

Για ολόκληρη την έκθεση δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ