Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της πλειοψηφικής κεντροαριστεράς

Εθνικό πολιτικό γεγονός και όχι κομματικό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το 9ο συντακτικό συνέδριο του κόμματος του.

«Το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις, αν και ήταν και είναι ο στόχος οργανωμένων επιθέσεων», σημείωσε, μεταξύ αλλων, ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε απέναντι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως κάλεσε πίσω «στο σπίτι τους», όπως εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε τόσο ξεκάθαρα απέναντι του τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Το κακό ΠΑΣΟΚ κλωνοποιήθηκε από το 2004 έως το 2009» είπε και ουσιαστικά επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου για τις επιλογές του ιδίου και της ηγετικής ομάδας μετά τις εκλογές του 2009, λέγοντας ότι «υπήρξε έλλειψη της αίσθηση της κρίσης η κοινωνία με δική μας ευθύνη, όλων μας, αλλά κυρίως με ευθύνη όσων έπαιρναν αποφάσεις φάνηκε σαν να ήταν μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε κοινή εκλογική κάθοδο των κομμάτων και των κινήσεων της κεντροαριστεράς.

Όπως είπε «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην συγκρότηση της πλειοψηφικής κεντροαριστεράς προτείνουμε συστράτευση με πολλαπλασιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα και κοινή κάθοδο στις εκλογές ώστε η κεντροαριστερά να είναι πρώτη δύναμη, απευθύνομαι σε όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα χωρίς αποκλεισμούς, όσοι δεν ανταποκρίνονται φέρουν την ευθύνη τους».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ευκολότερο να συνεργάζεται κυβερνητικά με τη ΝΔ πάρα το να ξεκινήσει έναν αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει συνιστώσα της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε «αρκετά στην κριτική που γίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει δεκανίκι, ουρά και συνιστώσα της ΝΔ» και σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης με μια συνισταμένη που κουβαλά το βάρος της χώρας για να την βγάλει στην οριστική έξοδο από την κρίση, οι άλλοι που είναι εναντίον μας είναι συνιστώσες τους αδιεξόδου. Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε κυβερνητικά αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και πολιτικά».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να τελειώσει και τη συζήτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει την όποια επιτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του ζητάει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία επί τη βάση πέντε σημείων:
1.Όχι νέα μέτρα
2.Εθνικό φορολογικό σύστημα
3.Μέτρα κοινωνικής συνοχής
4.Σαφές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
5.Καθαροί λειτουργικοί κανόνες και σε κυβερνητικό αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδo

Στο τέλος της ομιλίας του και αφού προηγήθηκαν προσωπικές αναφορές στη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε σε όσους αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στο συνέδριο και κυρίως του κ.κ Παπανδρέου και Σημίτη, τους οποίους απέφυγε να κατονομάσει. «Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες αλλά εδώ υπάρχει η δική σας ηχηρή παρουσία, οποίοι παρότι τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τώρα κάνουν πλάγια βήματα εξόδου είναι στη διάθεση της κριτικής της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σουλαδάκης, πρότεινε «να φύγουμε όλοι εμείς οι παλιοί να έρθουν νέοι».


Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.
Πηγή: Χρήστος Κούτρας