Κύπρος εκλογές: Το ντιμπέιτ Αναστασιάδη – Μαλά

Η επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών για την κυπριακή οικονομία και το θέμα του μνημονίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά. Ο δεύτερος γύρος των κυπριακών εκλογών έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.

Αναστασιάδης: Αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δήλωσε ότι θα επιδιώξει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, αν εκλεγεί στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την Κυριακή.

Απαντώντας σε ερώτηση «αν υπάρχουν περιθώρια να παζαρέψουμε το μνημόνιο», ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.»

Σε ερώτηση αν αναμένεται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός (780 ευρώ στην Κύπρο), ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό το οποίο είπε αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είπα ότι σε περιόδους κρίσης, ύφεσης, δεν αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος κατοχυρώνεται από μνημόνιο. Δεν πρέπει να δημιουργείς συνθήκες πίεσης σε επιχειρήσεις γιατί μετά θα έχεις αδήλωτη και παράνομη εργασία.

Μαλάς: Μνημόνιο με αναπροσαρμογές

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μαλάς εξήγησε το σχέδιο δράσης του αν εκλεγεί κύπριος πρόεδρος, την επομένη των εκλογών. Ο κ. Μαλάς είπε πως αν εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Μαλάς.

Ανέφερε πως πρώτιστος στόχος της κυβέρνησής του θα είναι να διαπραγματευτεί ένα Μνημόνιο, προσθέτοντας πως με το βασικό σενάριο της Pimco θα πάρουμε τα χρήματα τον Απρίλιο από την Τρόικα ώστε να προχωρήσει η χώρα και να μπει σε μια δημοσιονομική σταθερότητα για να επέλθει ηρεμία στις αγορές.

«Αποδεχόμαστε το βασικό σενάριο, τα 5,8 δις υπογράφουμε το Μνημόνιο και παίρνουμε τα χρήματα», είπε και πρόσθεσε πως αν υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο της Pimco και η χώρα χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο χρηματοδότηση, εξασφαλίζεις τα επιπλέον χρήματα σε σταδιακές δόσεις.

«Το έλλειμμα που έχουμε σήμερα είναι βιώσιμο και δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων», σημείωσε ο κ. Μαλάς προσθέτοντας πως ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες.
Πηγή: skai.gr