Αντιδρά η Αθήνα στους ισχυρισμούς Ταγίπ Ερντογάν

Επικριτικός κατά της Ευρώπης συνολικά, την οποία κατηγόρησε εμμέσως ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, εμφανίστηκε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία μόλις ημέρα μετά την αναφορά του σε στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα, θέμα το οποίο ισχυρίστηκε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που συνοδεύονται από πληθώρα αναφορών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών «στο στρατόπεδο του Λαυρίου», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι έγινε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση κατά τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Ερντογάν. «Δεν κρύβουμε την έκπληξή μας. Εάν τούτο είχε συμβεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είχε δώσει τη δέουσα απάντηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με την οποία διαψεύδονται επίσης οι ισχυρισμοί για στρατόπεδα τρομοκρατών που εμφανίζονται «κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, αυθαίρετο και ύποπτο σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει να συντηρεί το θέμα των μουσουλμάνων θρησκευτικών λειτουργών της Θράκης. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας χθες στο Κάιρο, στην προπαρασκευαστική της Ισλαμικής Διάσκεψης υπουργική συνάντηση, έκανε αναφορά σε σοβαρά προβλήματα της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα και δεν επιτρέπει την εκλογή ιμάμηδων και μουφτήδων, την ίδρυση ενώσεων, τον αυτοπροσδιορισμό. Ηγειρε, δε, θέμα «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι όχι μόνο αντιμετωπίζει παρεμφερή προβλήματα και δυσκολίες, αλλά δεν απολαμβάνει καν καθεστώς μειονότητας.
Πηγή: skai.gr