Κλείσιμο

Παπακωνσταντίνου: Δεν αλλοίωσα τίποτε – αιχμές για Διώτη (upd)

Την κατηγορία ότι αλλοίωσε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής, επιχειρώντας να απαντήσει μια προς μια σε κάθε κατηγορία που του αποδίδονται.

Όπως σημείωσε, «εγώ ζήτησα και έφερα στην Ελλάδα τη λίστα Λαγκάρντ και όποια ενέργεια έγινε για την αξιοποίησή της έγινε επί των ημερών μου».

Τόνισε ότι «το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό το οποίο παρέδωσα, αλλά ένα άλλο που δημιουργήθηκε ένα μήνα αφού είχα αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ για άλλο υπουργείο», ενώ άφησε υπαινιγμούς για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, σημειώνοντας ότι τον ενημέρωσε για τα στοιχεία από τη Γαλλία και για την έρευνα που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του κ. Καπελέρης, σε 20 μεγάλους καταθέτες.

Όπως σημείωσε, το ΣΔΟΕ δεν είχε καν ανάγκη εντολής για να κάνει τη δουλειά του, είχε υποχρέωση στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας του. «Το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να απευθυνθεί στον οικονομικό εισαγγελέα για βοήθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

- Για την κατηγορία
ότι δεν πρωτοκόλλησε την παραλαβή του CD διερωτήθηκε αν μπορούσε να πρωτοκολλήσει ένα CD  ή την εκτύπωση των αρχείων χωρίς διακριτικά, και έθεσε θέμα εμπιστευτικότητας των στοιχείων που τού είχε παραδώσει η Γαλλία.

- Για την κατηγορία
ότι έδωσε μόνο 20 ονόματα καταθετών για πρώτη φάση ελέγχου επικαλέστηκε τη λίστα Λίχτενσταϊν, που παρελήφθη από τις ελληνικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 2008 και λόγω της πληθώρας των δεδομένων τώρα παρουσιάζονται τα πρώτα στοιχεία.

- Για την κατηγορία ότι αντέγραψε το CD σε USB, δικαιολογήθηκε σημειώνοντας ότι είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. «Αν υπάρχει ευθύνη, η όποια ευθύνη βαρύνει εμένα και κανέναν άλλον από τους συνεργάτες μου» τόνισε.

- Για την κατηγορία
ότι έχασε το CD τόνισε ότι το έδωσε στη γραμματεία του και αποδέχθηκε τη σχετική ευθύνη, κάνοντας λόγο για αστοχία χειρισμών για την οποία λυπάται.

- Για την κατηγορία ότι διέγραψε τα στοιχεία των συγγενών του διερωτήθηκε θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν η διαγραφή από τον ίδιο με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε. «Οι συγγενείς μου δικαιολογούν τους λογαριασμούς των εισοδημάτων τους» σημείωσε.

Τόνισε δε, ότι στη Γαλλία το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε τις διοικητικές πράξεις για πρόστιμα που είχε επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση αξιοποιώντας τη λίστα και την καταδίκασε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήρε το έργο που τελέσθηκε επί υπουργίας του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αδικαιολόγητου πλουτισμού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως το 2010 έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ παράλληλα το βάρος της απόδειξης για τη δικαιολόγηση αύξησης καταθέσεων μεταφέρθηκε στον φορολογούμενο, διευκολύνοντας το έργο των ελεγκτικών Αρχών.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός στάθηκε στην επιβολή φόρου στα ακίνητα υπεράκτιων (off shore) εταιρειών, πρωτοβουλία που, όπως είπε, οδήγησε στο «ξετύλιγμα» της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.

«Σε ποια άλλη περίοδο έγιναν τόσα για την πάταξη της φοροδιαφυγής», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικές αλλαγές» και «τομές».

Τέλος, ο πρώην υπουργός στάθηκε στην ηθική του υπόσταση, τονίζοντας πως δεν πλούτισε από την πολιτική, και πως «η πολιτική και προσωπική μου διαδρομή δεν έχει δώσει δικαιώματα για ζητήματα ηθικής τάξης». «[Δεν έχω] ούτε λογαριασμούς στην Ελβετία, ούτε «off shore εταιρείες», «έχω μόνο δάνεια», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εδώ και αρκετό καιρό έχει στοχοποιηθεί προσωπικά».

«Δεν με ενδιαφέρουν οι παραγραφές [...] «αλλά να καθαρισθεί το όνομά μου», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Aποδεκτή
έκαναν νωρίτερα όλα τα κόμματα νωρίτερα την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο. H ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μετά τις 7 το απόγευμα.

Την ικανοποίηση του προεδρείου της Βουλής για το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία εξέφρασε ο Eυάγγελος . Μεϊμαράκης.

Όπως είπε
συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα της κάθε πρότασης, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πρότειναν η συζήτηση επί των προτάσεων να διεξαχθεί και σε δύο συνεδριάσεις.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σκευωρία, ενώ  ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας.

Ειδική πραγματογνωμοσύνη παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στο ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ την οποία ανέθεσαν στο τμήμα εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.

Πηγή: skai.gr