Bουλή: Τέσσερις κάλπες για την Προανακριτική - υψηλοί τόνοι (live upd)

Σε κλίμα έντασης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Aποδεκτή έκαναν όλα τα κόμματα την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο.

Την ικανοποίηση του προεδρείου της Βουλής για το γεγονός ότι υπήρξε ομοφωνία εξέφρασε ο Eυάγγελος . Μεϊμαράκης.

Όπως είπε
συμφωνήθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή ταυτόχρονης μυστικής ψηφοφορίας, με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια με τα αδικήματα της κάθε πρότασης, όπως επίσης και λευκά ψηφοδέλτια.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πρότειναν η συζήτηση επί των προτάσεων να διεξαχθεί και σε δύο συνεδριάσεις.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σκευωρία, ενώ  ζήτησε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή την πρόταση Βενιζέλου για τέσσερις κάλπες, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αποδίδοντας σε αυτόν την πρωτοβουλία να κατατεθούν επτά κάλπες στην Ολομέλεια.


«Να αποκλείσουμε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί στερεί το δικαίωμα ψήφων σε δύο από τα μέλη του
κοινοβουλίου τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου,» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Ναι» στην πρόταση για τέσσερις κάλπες είπε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης για την αναζήτηση της αλήθειας.

Ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της προπομπής όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και στις τέσσερις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΧΑ Χρήστος Παππάς ανακοίνωσε τη συμφωνία του κόμματος με τις τέσσερις κάλπες διευκρινίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι το ένα ψηφοδέλτιο ανά κάλπη. Με την πρόταση να στηθούν τέσσερις κάλπες συμφώνησε και το ΚΚΕ.

Αίτημα
για ονομαστική ψηφοφορία για το ποία διαδικασία θα ακολουθηθεί κατέθεσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Κατέστησε ταυτόχρονα σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί σε όλες τις ψηφοφορίες.

Οι διαδοχικές ψηφοφορίες θα γίνουν ως εξής: η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, δηλαδή για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο. Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα, θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την στήριξη της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες, για Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο.

Αφότου αποφασιστεί το ζήτημα των καλπών, θα ακολουθήσει η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 6 μ.μ.
Πηγή: skai.gr