Βουλή: Τρεις κάλπες για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνουν οι πρόεδροι - Αντιδράσεις (upd)

Τρεις κάλπες για τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής στην υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ, προτείνει κατά πλειοψηφία η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από την Ολομέλεια με ονομαστική ψηφοφορία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι βουλευτές θα περνούν να ψηφίσουν σε όλες τις κάλπες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης λέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δεσμευτικό ούτε απαγορευτικό.

Υπενθυμίζεται πως έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τη συμπολίτευση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και συστήνει την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ζητούν την άσκηση δίωξης κατά των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο αλλά και των πρώην πρωθυπουργών, Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου. Η Χρυσή Αυγή, δια στόματος του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου, έχει γνωστοποιήσει πως προτίθεται να υποστηρίξει την πρόταση των ΑΝΕΛ, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών.

Μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι τρεις κάλπες είναι πρακτική της τρικομματικης κυβέρνησης προκείμενου να περιορίσει τον κίνδυνο διαρροών κυρίως για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ότι για το κόμμα του δεν είναι μείζον ζήτημα πόσες κάλπες θα στηθούν, αλλά να σταθεί στο ύψος του το βουλευτικό κύρος.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τάση δραματοποίησης, με αφορμή τα περί καλπονοθείας αν στηθούν τρεις κάλπες.

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει την πρόταση το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι με την τακτική της η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Νωρίτερα, ερωτώμενος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά ότι «αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος ζητώντας από τον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους προστασία. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και όμηρος του κ. Σαμαρά. Κι εμείς, απευθυνόμαστε πρωτίστως στην κυβέρνηση, και στον κ. Σαμαρά και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινοβουλευτική λειτουργία και τη δημοκρατική λειτουργία. Γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον».

Για προσπάθεια συγκάλυψης έκανε λόγο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πριν ανακοινωθεί η πρόταση των προέδρων.


Πηγή: skai.gr