Ρεν: Έτοιμη να εξετάσει νέο «κούρεμα» η Ευρωζώνη

Συνέντευξη στον Νικο Xρυσολωρα, Βρυξέλλες

«Σημείο καμπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη» χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία του Εurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» και στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Το σχέδιο Β


Οπως τόνισε ο κ. Ρεν, η απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος αφορά την άμεση μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ή 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσω ενός συνδυασμού παρεμβάσεων. Το δεύτερο, τη δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ότι είναι έτοιμα να λάβουν και νέα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους «πολύ κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022», εφ’ όσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπο, ο συνδυασμός των δύο αυτών σκελών (του άμεσου και του μεσοπρόθεσμου) θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας μας.

Ερωτώμενος αν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σε περίπτωση που το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δεν εξελιχθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ, ο κ. Ρεν απάντησε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του Ταμείου, αλλά σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να τηρήσει τις αποφάσεις που πήρε και να στηρίξει την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στην εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν τις απέδωσε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της μέχρι σήμερα. «Αλλά ας μην κλαίμε για το γάλα που έχει χυθεί», προσέθεσε, λέγοντας ότι πλέον «η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε, η Ευρωζώνη έκανε επίσης αυτό που έπρεπε και το μόνο που μένει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας σας».

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος μέχρι στιγμής, ο κ. Ρεν εξήρε τις επιδόσεις της Ελλάδας στο δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου, ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις στο διαρθρωτικό σκέλος του προγράμματος στην «πολιτική αναταραχή» και στην έλλειψη «εθνικής ενότητας» στη χώρα μας, καθώς και στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στον κόσμο, το οποίο «έριξε έξω» και τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου.

Εξ αυτών των λόγων, η ανάκαμψη στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρεν, δεν έφτασε τόσο γρήγορα όσο στην Ιρλανδία ή στις Βαλτικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η χώρα μας θα γυρίσει, επιτέλους, σελίδα.

Σε ερώτηση για την κριτική που γίνεται στο Μνημόνιο ως ρίζα όλων των δεινών της σημερινής Ελλάδας, ο κ. Ρεν απάντησε ότι «δεν ήταν δική μας επιλογή το στήσιμο του μηχανισμού στήριξης, αλλά αναγκαιότητα. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είχαν εκτροχιαστεί και η χώρα βρισκόταν σε ύφεση 18 μήνες πριν από την υπογραφή του Μνημονίου. Με το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα, διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ και απέφυγε μία άτακτη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφική. Αντιλαμβάνομαι ότι οι Ελληνες περνούν δύσκολα, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν πολύ δυσκολότερη. Το σημαντικό τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, όχι για να ικανοποιηθούν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, αλλά για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

«Καλό κουράγιο»

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από τις αρχές του νέου έτους, κάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι να «συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να διαλυθεί η αβεβαιότητα και να συνεχιστεί η έλλογη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς το βάρος του χρέους στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλο».

«Mazi tha ta kataferoume», δήλωσε στα ελληνικά ο κ. Ρεν, στην τελευταία ερώτηση της «Κ», για το αν μετά τις αποφάσεις του Eurogroup έχει κάτι πιο θετικό να πει στους Ελληνες από το «kalo kouragio», που είχε ευχηθεί πρόπερσι.

Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή