Λαγκάρντ: Ικανοποίηση με αστερίσκους από τη συμφωνία Eurogroup

Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους εξέφρασε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων ως προϋπόθεση για τη συνδρομή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup, στοχεύοντας στην περαιτέρω υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και υλοποιώντας μία σημαντική συμβολή στην βιωσιμότητα του χρέους της», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η εν λόγω συμφωνία αποτελεί συνέχεια «των σημαντικών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική ατζέντα της.

»Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».

Η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, με την κ. Λαγκάρντ να τονίζει παράλληλα πως η συμφωνία «αντιπροσωπεύει μία μεγάλη μείωση του χρέους συγκριτικά με την παρούσα πορεία του».

«Στο σύνολό τους, τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά της αναλογίας χρέους της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο δρόμο, και θα διευκολύνουν μία σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Προϋπόθεση η δέσμευση της Ελλάδας και η επαναγορά χρέους

Παρά ταύτα, η επικεφαλής ΔΝΤ υπογράμμισε πως προϋπόθεση για την επιτυχία του της προσπάθειας μείωσης του χρέους είναι η «πλήρης εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα», σημειώνοντας επιπλέον πως η ίδια θα προτείνει την «αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος» μονάχα αφότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα, «ιδιαίτερα η εφαρμογή της επαναγοράς χρέους».
Πηγή: skai.gr