Eurogoup: Ζητείται συμβιβασμός - Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Συμβιβασμό στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να εκταμιευτεί η δόση προς τη χώρα μας, θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, παραπέμποντας στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ληφθεί άμεσα απόφαση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κούρεμα των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης έστω και το 2016, με την Γερμανία να απορρίπτει σε αυτή τη φάση αυτό το ενδεχόμενο και να επιμένει σε ένα μείγμα προτάσεων με κυριότερο την σημαντική μείωση στα επιτόκια των δανείων του πρώτου μνημονίου προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μερικές ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup ο συμβιβασμός δεν έχει βρεθεί. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το διάστημα 2014-2016. Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν υποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση. Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, ο κ. Άσμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η οποία έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες λόγω μεταρρυθμιστικών παραλείψεων. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, που μόνο μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ο Πέτερ Μπόφινκερ, οικονομολόγος - σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική, το νόμισμα δεν θα επιβιώσει ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά.

Πάντως, αισιόδοξοι πως το Eurogroup θα συμφωνήσει στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ

Τι αντιπροτείνουν Βερολίνο - Ευρωζώνη

Η Deutsche Welle αναφέρει ότι στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.

Όπως αναφέρει το Spiegel-Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοι της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν με εθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώρα προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 η Γερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δισ. ευρώ. Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχρι τώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατομ. ευρώ τόκους στη Γερμανία. Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα ανέρχονται σε 130 εκατομ. ευρώ περίπου. Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκια των δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, που θίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW (γερμανική τράπεζα επενδύσεων), λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν».

To κείμενο της Deutche Welle EΔΩ
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, DW - Νίκος Φιλιππίδης, ΣΚΑΪ