Welt: Συζητείται η μερική διαγραφή του χρέους – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Eurogroup

Το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις οικονομικές απαιτήσεις τους από την Ελλάδα το 2015, συζήτησαν οι πιστωτές της Αθήνας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στο Παρίσι, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Welt.

Η γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι στη συζήτηση ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά τη συζήτηση εκπρόσωποι της ευρωζώνης έθεσαν επί τάπητος τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.

Η πρόταση αυτή έγινε με το σκεπτικό να ενθαρρύνει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και να καθησυχάσει το ΔΝΤ, που επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι ο Σόιμπλε εμφανίστηκε θετικός σε αυτή την προοπτική, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Σάββατο διεξήχθη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που διήρκεσε τρεις ώρες, ενόψει του κρίσιμου για την Ελλάδα, Eurogroup της Δευτέρας.

Κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία του για αίσια έκβαση του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup. «Αλίμονο αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Όπως πρόσθεσε η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τεχνικά ζητήματα.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με συνεχείς και εντατικούς ρυθμούς και σήμερα. Εξάλλου όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή".

Στο Eurogroup θα συζητηθούν αποκλειστικά η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Όπως τονίζει η Καθημερινή της Κυριακής, η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται ορόσημο για τις περαιτερω πολιτικές εξελίξεις από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ , καθώς από την έκβαση του η κυβέρνηση είτε θα πάρει μια μεγάλη ανάσα είτε θα περιέλθει σε ισχυρή περιδίνηση. Το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα είναι η νέα αναβολή ενώ αρνητικές επιπτώσεις εκτιμάται πως θα εχει τυχόν συμφωνία που όμως δεν θα δίνει οριστική απάντηση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους.
Πηγή: skai.gr