Σόιμπλε: Θα βρούμε λύση – Άσμουσεν: Θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι την Τρίτη θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ αναφορικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να τη βρούμε την Τρίτη». Όπως είπε ο γερμανός υπουργός, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση και «πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Το ζητούμενο όμως, όπως υπογράμμισε, είναι να αλλάξει η ελληνική οικονομία με τρόπο ώστε να γίνει ανταγωνιστική, μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν το έχει υλοποιήσει ακόμη».

Για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος


Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Παραδέχθηκε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά «τα προβλήματα πρέπει να λυθούν».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο δεν είναι μια γερμανική ιδιαιτερότητα, «δεν είναι πρόβλημα της Γερμανίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Για όλες τις χώρες ισχύει ότι «δεν μπορείς να παρέχεις δάνεια και να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και μετά να κάνεις κούρεμα πάνω σε αυτά». Δεν επιτρέπεται και αυτό το γνωρίζει και η Κρ. Λαγκάρντ, όπως είπε.

Άσμουσεν: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση


«Η Ελλάδα δεν αναμένεται να έχει πρόσβαση στις αγορές τo 2015 και 2016» και αυτό σημαίνει ότι «θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση», εκτίμησε μιλώντας στην ίδια εκπομπή το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν. Αναφερόμενος στο Eurogroup της Τρίτης, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστεί η χρηματοδότηση για τα έτη 2013 και 2014.

Ο κ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν μπορεί να βοηθηθεί με νέα δάνεια καθώς εκτός από το χρηματοδοτικό κενό, δεν διασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μόνο με δάνεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται λύσεις που δεν αυξάνουν παράλληλα το χρέος. «Αυτές θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ή η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια».
Πηγή: dapd, dpa, Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος