Αρνητικός σε νέο «κούρεμα» ο Σόιμπλε – Λάμπερτ: Νέο πακέτο και επιμήκυνση πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή

Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπως αναφέρει το Reuters.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι θα μπορούσε να εξετασθεί ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει πως «το κούρεμα είναι μια συζήτηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα των κρατών της ευρωζώνης», αλλά είναι μία επιλογή «ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια ώστε να αγοράσει τα παλαιότερα».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Μάχη για το ευρώ» που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (ZDFzeit), επαναλαμβάνει ότι «θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ. Έχει να κάνει όμως ακόμη πολλά. Αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη», όπως λέει.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. «Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν μελλοντικά», όπως τονίζει. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «προς το παρόν» δεν βλέπει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά για πρώτη φορά δημόσια, δεν αποκλείει επιμήκυνση της εφαρμογής του μνημονίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, και τα δύο θα δοθούν «μόνον αν η Ελλάδα καταβάλει εμφανώς προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Νόρμπερτ Λάμπερτ επισημαίνει ότι ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ή ένα πιθανό τρίτο πακέτο για την Ελλάδα περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο και τονίζει ότι δεν πρέπει «κανείς να έχει ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας δρόμος που να παρακάμπτει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο».
Πηγή: skai.gr