Μήνυμα Τσίπρα στη Μέρκελ μέσω Γκάρντιαν

Ένα «ελληνικό μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ» στέλνει με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει, η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που προκαλεί η λιτότητα, αλλά μόνο αν πάρει άλλη μορφή από και για τους πολίτες της.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η λιτότητα αποτρέπει την ανάπτυξη και προκαλεί ένα σπιράλ ύφεσης και αύξησης του χρέους.

Κάνει λόγο για δογματική εμμονή της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ στη λιτότητα, την οποία αποδίδει όχι σε πρόθεση μείωσης του χρέους, αλλά στην επιθυμία δημιουργίας νέου κανονιστικού πλαισίου για την ΕΕ. Αυτό το πλαίσιο ορίζει μια Ευρώπη με φθηνή εργασία, χαμηλές δημόσιες δαπάνες και φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαιο, εξηγεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι όλα αυτά προωθούνται με πολιτικές φόβου και εκβιασμού.

Σε μήνυμά του προς τους Ευρωπαίους πολίτες αναφέρει ότι τα χρήματα των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα πηγαίνουν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όχι για τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Τονίζει ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής σύγκλισης, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και τους ανέργους και όχι στις πολυεθνικές και στους «χρεοκοπημένους τραπεζίτες».

Καταλήγει σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα επιτευχθούν με λαϊκούς αγώνες οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο