Reuters: «Το άλλο χρέος της Ελλάδας»

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο «μεγάλα» ελληνικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εξετάζει σε ειδικό αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters, ισχυριζόμενο πως οι δύο πολιτικές παρατάξεις είναι επιβαρημένες με χρέη που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος μέρος του κομματικού χρέους προέρχεται από τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάμβαναν τα δύο κόμματα.

Η χρηματοδότηση αυτή όμως έχει μειωθεί συγκριτικά με το παρελθόν, λόγω της υποδεέστερης επίδοσης των δύο κομμάτων στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η εξέλιξη φέρεται να έχει αφήσει τα δύο πάλαι πότε κυρίαρχα κόμματα με χρέη που είναι πλέον αναντίστοιχα με το συρρικνωμένα έσοδά τους.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν μη κατονομασμένες τραπεζικές πηγές του Reuters, τα αθροιστικά χρέη Νέας Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 232 εκατομμύρια ευρώ, συγκριτικά με μόλις 32 εκατομμύρια που έλαβαν σε επιχορηγήσεις το 2011, «ποσό που είναι προορισμένο να υποχωρήσει».

Σύμφωνα με τον Λέανδρο Ρακιντζή, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μίλησε στο Reuters, το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν τα δύο κόμματα καταδεικνύει ένα πρόβλημα στο σύστημα κομματικής χρηματοδότησης, καθώς «όλα αυτά είναι για την ανταλλαγή χαρών.

»Αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος, οπότε υπάρχει ένας φαύλος κύκλος στον οποίο εξαρτώνται από τις τράπεζες. Αυτό δημιουργεί μία αλληλοεξάρτηση μεταξύ πολιτικών και τραπεζών», σχολίασε στο διεθνές πρακτορείο ο κ. Ρακιντζής.
Πηγή: skai.gr