Γερμανία, Ολλανδία & Φινλανδία «μπλοκάρουν» την άμεση χρήση του ESM

Νέοι ύφαλοι και ερωτηματικά αναδύονται για το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας εμφανίζονται να απορρίπτουν το ενδεχόμενο άμεσης χρησιμοποίησης των κεφαλαίων του μηχανισμού ESM για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών ιδρυμάτων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα πρέπει να λάβει χώρα με βάση μία προσέγγιση που συνάδει με το βασικό κανόνα ότι πρώτα χρησιμοποιείται ιδιωτικό κεφάλαιο, έπειτα εθνικό δημόσιο κεφάλαιο και μονάχα ώς τελευταία προσφυγή ο ESM», σχολίασαν χαρακτηριστικά οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιάν Κις ντε Γιάγκερ και Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε μία κοινή γραπτή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας το βράδυ της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση των τριών ισχυρών υπουργών
, οι οποίοι άλλωστε εκπροσωπούν τρία από τα τέσσερα κράτη της ευρωζώνης που ακόμη απολαμβάνουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, ενδέχεται να αποκλείσει τη χρήση του ESM για την παροχή των δανείων που θα διοχετευτούν στον τραπεζικό κλάδο της ιβηρικής χώρας.

Το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογισθούμε ότι ο ESM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών ιδρυμάτων.

Το ακριβές ποσό της τραπεζικής διάσωσης και οι συγκεκριμένες κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας αναμένεται να γνωστοποιηθούν στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ενός ενδελεχούς λογιστικού ελέγχου που διενεργήθηκε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η κοινοποίηση των επίμαχων αποτελεσμάτων θα έρθει μία ημέρα μετά την ανακοίνωση νέων δημοσιονομικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013, που έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των ισπανών πολιτών.

Η πίεση στον χώρο της τραπεζικής διάσωσης έρχεται καθώς νέα κακά μαντάτα αναδύονται από την ισπανική οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας να αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της πως διαπίστωσε νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Πηγή: skai.gr