Ρομπέι - τρόικα στην Αθήνα στον απόηχο της δυναμικής παρέμβασης Ντράγκι

Στην τελική φάση της διαδικασίας καθορισμού του πακέτου περικοπών μπαίνει η χώρα, με την άφιξη σήμερα της τρόικας στην Αθήνα. Παράλληλα, σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, o οποίος θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η τύχη του οποίου θα κριθεί από την έκθεση αξιολόγησης των ελεγκτών, βάσει και του νέου πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρόμπεϊ δεν θα συναντηθεί τελικά με τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το σφικτό του πρόγραμμα, καθώς για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Για «εξόχως προσβλητική» άρνηση τόσο προς τον ελληνικό λαό, όσο και προς τη Δημοκρατία κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η νέα άφιξη της τρόικας, αλλά και η επίσκεψη - αστραπή του κ. Ρομπέι γίνονται σε μία στιγμή που πλαθείνουν οι θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν χθες η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα απ' όσα θεωρούσαμε εφικτό να γίνουν πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος, σημειώνοντας ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει».

Η δυναμικότερη ωστόσο παρέμβαση ήταν αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε την χωρίς όριο αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, σε μία προσπάθεια να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια και να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία οφείλονται σε «αβάσιμους φόβους» περί πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις Ντράγκι, με το δείκτη S&P500 να κερδίζει σχεδόν 2% και να φτάνει σε υψηλό τεσσάρων χρόνων, ενώ ο δείκτης εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης EuroSTOXX 50 κατέγραψε άλμα 3,4%.

Πηγή: skai.gr