Νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των δήμων

Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση αποπληρωμής των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών κατά 8 με 10 χρόνια, προωθεί με εντολή του πρωθυπουργού το Yπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη και Σοφίας Σακοράφα, για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτεπιστασίας των δήμων λόγω των σκληρών περικοπών, ο υπουργός ανέφερε ότι τα χρέη των δήμων προς τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τα χρέη αυτά με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έπειτα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο της τρόικα.

Σημείωσε δε ότι και οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να αποφέρουν έμπρακτη ρευστότητα στους δήμους, που θα φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση για χιλιάδες γονείς και ανέργους που αναζητούν διέξοδο μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και προέβλεψαν ότι σύντομα αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από τον ελληνικό λαό.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά εκταμιεύθηκε το 50% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των σχολείων (από τα 80 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί ήδη 40 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τέλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ό,τι έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και ειδικά με τη μαθητιώσα νεολαία.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου