Κλείσιμο

Στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Σόιμπλε το πρόγραμμα περικοπών

Το πακέτο περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με το γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα υπουργού με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

To γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με την εκπρόσωπο να αρνείται εχθές να δώσει ακόμη και την ακριβή ώρα της συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία τελικά έγινε στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών, η εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα νέα μέτρα περικοπών που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Η γερμανική πλευρά χαρακτηρίζει τις συνομιλίες "συνάντηση εργασίας". Για τον λόγο αυτόν δεν προβλέπονται δηλώσεις, παρά μόνο μια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι θα συζητηθεί το πακέτο περικοπών ύψους περίπου 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και κυρίως τα αδύναμα σημεία του, για τα οποία έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις από την τρόικα.

Επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής και ανάπτυξη

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου προς την Αθήνα. Αναμένουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει "να θεμελιώσει με αριθμούς" το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής επικαλούμενος την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και τις συνέπειες της.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι ο έλληνας υπουργός θα ζητήσει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη γερμανική υποστήριξη σε αναπτυξιακά μέτρα αλλά και τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που επηρεάζεται έντονα από τη διαρκή φιλολογία περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται δυνητικοί επενδυτές και να καρκινοβατεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν προβλέπεται προς το παρόν κοινή συνέντευξη τύπου

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Βερολίνο, ο κ. Στουρνάρας είχε συμφωνήσει ήδη με τον κ. Σόιμπλε να εντείνουν προσεχώς τις επαφές τους για να συζητούν διαρκώς την πορεία του ελληνικού ζητήματος.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, το γεγονός και μόνο ότι ανοίγει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Κύκλοι του Βερολίνου αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας. "Βαθμιαία αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή", επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος/Κώστας Συμεωνίδης - Υπεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη