Γερμανία: Κάλεσμα κορυφαίων επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς

Κάλεσμα προς τη γερμανική κυβέρνηση απηύθυναν οι επικεφαλής μερικών εκ των μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιριών της χώρας, ζητώντας από το Βερολίνο να επικυρώσει τη διεθνή Συνθήκη Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 35 μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, του ενεργειακού κολοσσού E.ON και της χαλυβουργίας ThyssenKrupp έστειλαν επιστολές σε μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, ζητώντας τους να επικυρώσουν την επίμαχη Συνθήκη, η οποία εκπονήθηκε το 2003, καθώς η μη επικύρωσή της πλήττει την εικόνα των γερμανικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Η Γερμανία παραμένει ένα από τα λιγοστά κράτη που δεν έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη, η οποία έχει ήδη επικυρωθεί από 161 μέλη του ΟΗΕ. Άλλοι απέχοντες είναι η Ιαπωνία, η Τσεχία αλλά και το Τσαντ, το Σουδάν, η Συρία, η Σομαλία και η Σαουδική Αραβία και το Σουρινάμ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και χρηματισμών σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες κατά τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Η επιστολή των ηγετών του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου στάλθηκε τον Ιούνιο αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 8 Αυγούστου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος