«Καλά διαβασμένη» η τρόικα στις διαπραγματεύσεις

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα στις 16.00 οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα έχουν μια ακόμη συνάντηση το πρωί της Κυριακής - πριν η τριανδρία αποχωρήσει από την Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές - καθώς στο ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι ορισμένα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική χρίζουν μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι να το πακέτο να έχει καθορισθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα είναι πολύ καλά διαβασμένη στις διαπραγματεύσεις.

«Θέλουν μέτρα που να μπορούν να τα παρακολουθούν εύκολα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε πως η τρόικα ζήτησε πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες υπουργείων, ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των φορών, αλλά και για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια και οι εξισωτικές αποζημιώσεις των αγροτών.

Καθοριστικό ρόλο για την τελική εικόνα των μέτρων θα διαδραματίσει και η ύφεση, με την τρόικα να έχει ζητήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού μακροοικονομικού προγράμματος.

Στη σχεδόν δίωρη συνάντηση με την τρόικα την Πέμπτη, την οποία ο Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε «εξαιρετική», συζητήθηκε και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Από το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι οι δανειστές δεν έθεσαν θέμα επιβολής πρόσθετων μέτρων, στον «αέρα» όμως εξακολουθούν να μένουν τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια , την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους και την υιοθέτηση του μέτρου της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις κάτι που σημαίνει απώλειες για τον προϋπολογισμό του 2012 αφού κάποιες δόσεις θα εισπραχθούν μετά το Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή ο Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το φθινόπωρο η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Χρυσόστομος Τσούφης