Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης της ΑΤΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου.
Αναφέρει ακόμα ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τέλος η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι πριν καταλήξει στην λύση της Πειραιώς, διεξήγαγε εμπιστευτική διαγωνιστική διαδικασία απευθυνόμενη στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ η μία εξ αυτών που είχε καταθέσει πρόταση (Eurobank) στο τέλος την απέσυρε. Παράλληλα, η ΤτΕ είχε αναθέσει σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες την αναζήτηση επενδυτή στο εξωτερικό. Όμως ούτε η διαδικασία αυτή τελεσφόρησε.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση του PSI ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας υποχώρησε στο -20%, έναντι 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο.
Επομένως η ΤτΕ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα.


Δείτε ζωντανά
Ακούστε ζωντανά















Follow @skaigr