Κλείσιμο

Επιστολή Τσίπρα σε Μεϊμαράκη για την πώληση της ΑΤΕ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία ζητά να υπάρξει άμεσα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για «τον τεμαχισμό και την πώληση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς» απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι η πώληση «έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς καθαρούς όρους» και «δίχως στοιχειώδη ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων».

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το τμήμα με τα επισφαλή στοιχεία θα περάσει στις πλάτες των ελλήνων φορολογούμενων.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο κ. Προβόπουλος μπόρεσε να προβεί σε τέτοια ενέργεια, στηριζόμενος στον αμφιβόλου Συνταγματικότητας Νόμο 4021/2011, που έφερε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός των Oικονομικών και δίνει υπερεξουσίες στην ΤτΕ. Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων, ως θα όφειλε, για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, αλλά και για τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των τραπεζών».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στην επιστολή ότι «όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι η Αγροτική είναι κερδοφόρα και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Η Αγροτική Τράπεζα συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι η ζημιά θα αναπληρώνονταν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλως παραδόξως όμως, η Αγροτική Τράπεζα -η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας- εξαιρέθηκε της ανακεφαλαιοποίησης και είναι η μόνη που πορεύεται αυτή τη στιγμή χωρίς κρατική ενίσχυση μέσω προνομιούχων μετοχών. Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Αγροτική Τράπεζα αφορούν αποκλειστικά απώλειες από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που για να επιβιώσουν απαιτείται κάλυψη και των τεράστιων λειτουργικών ζημιών τους».
Πηγή: skai.gr