Κ. Μουσουρούλης: Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας – επιχειρηματική δραστηριότητα η ανάπτυξη

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, σκιαγραφώντας τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος της ναυτιλίας και της επιχειρηματικότητας.

«Αυτό που η χώρα δεν κατακτήσει είναι [...] η αξιοπιστία [ώστε] να εισακούεται ο λόγος της σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης, προσθέτοντας μάλιστα πως «η αξιοπιστία θα φέρει και τη φερεγγυότητα» και ότι θεωρεί «εξαιρετικά θετικό» το παράδειγμα της Χαλυβουργίας.

Ωστόσο, ο κ. Μουσουρούλης παραδέχτηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα «δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη», διευκρινίζοντας όμως ότι «πρέπει πάση θυσία να προσπαθήσουμε να μην πληγώσουμε τον έλληνα φορολογούμενο» αλλά αντίθετα να επιχειρηθούν έξυπνες περικοπές και επεμβάσεις.

Στρέφοντας το βλέμμα του στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ο υπουργός Ναυτιλίας εκτίμησε πως «η ανάπτυξη είναι πρωτίστως επιχειρηματική δραστηριότητα και δευτερευόντως πολιτική», υπογραμμίζοντας ότι καθήκον του κράτους είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα διέπεται από ένα ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. «Έτσι θα έρθουν οι επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μουσουρούλης.

Αναφορικά με τις πολιτικές που θα επιδιώξει το υπουργείο, ο κ. Μουσουρούλης αποσαφήνισε ότι υπάρχουν δύο επίπεδα εργασίας, με το πρώτο να εστιάζει στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, τομέας στον οποίο «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν τρεις δράσεις για τα μεγάλα λιμάνια, οι οποίες εστιάζουν στη διαμόρφωση στρατηγικής για τη λιμενική βιομηχανία, το ρυθμιστικό κομμάτι και τέλος τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στο χώρο της ακτοπλοΐας, ο κ. Μουσουρούλης γνωμοδότησε ότι «η ακτοπλοΐα έχει πέσει θύμα κακών επιλογών του παρελθόντος [...] αλλά και της ύφεσης» και προειδοποίησε πως σε περίπτωση μίας νέας ενεργειακής κρίσης «τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα».

Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί μία «επαναδιάταξη του χώρου» η οποία δεν θα είναι «διαχειρισιακή» αλλά θα συνιστά «αλλαγή της σημερινής κατάστασης» και «στον τρόπο που το κράτος ενισχύει τις άγονες γραμμές».

Τέλος, ερωτηθείς για τα εργασιακά, ο κ. Μουσουρούλης εκτίμησε ότι πλέον οι συνθήκες «είναι ώριμες» για διάλογο.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος