Τη λειτουργία θερινών τμημάτων στη Βουλή εξετάζει η κυβέρνηση

Πριν καλά καλά η Βουλή αρχίσει τις εργασίες της μετά της εκλογές της 17ης Ιουνίου και υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσει η λειτουργία των θερινών τμημάτων. Μάλιστα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχουν σκέψεις η Ολομέλεια της Βουλής να λειτουργήσει για περίπου δύο εβδομάδες ακόμη και στη συνέχεια να προχωρήσει σε θερινά στα οποία- υπενθυμίζεται- συμμετέχουν 100 βουλευτές στο καθένα και τη σύνθεσή τους την επιλέγουν τα κόμματα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών. Σημειώνεται επίσης ότι στα θερινά τμήματα οι βουλευτές που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις πληρώνονται έξτρα 150 ευρώ την ημέρα!

Σε κάθε περίπτωση πάντως την απόφαση αυτή θα την εισηγηθεί η κυβέρνηση με βάση τον προγραμματισμό και το έργο της.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται στη σύσταση διακοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης εκτέλεσης των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή, η οποία θα εκδίδει πόρισμα ανά 2μηνο ενώ όταν χρειάζεται θα ζητά και εξηγήσεις από τους υπουργούς που δεν εφαρμόζουν τους νόμους. Πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση με όλα τα κόμματα της Βουλής.

Επί τάπητος επίσης θα τεθεί, στο πλαίσιο των περικοπών και της περιστολής δαπανών, και η κατάργηση του γυμναστηρίου της Βουλής καθώς και περαιτέρω περικοπές στα αναλώσιμα και γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ψηφοφορίες πλέον να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά ώστε να εξοικονομείται το αντίστοιχο χαρτί!

Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει «θα πετύχω τους στόχους του μεσοπρόθεσμου για τη Βουλή».

Εξάλλου τα κόμματα της Βουλής θα κληθούν να συζητήσουν και να αποφασίσουν ενδεχόμενη :

- Επαναφορά του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής στη δικαιοδοσία της Βουλή.

- Συγχώνευση του Ιδρύματος της Βουλής με τη Βουλή και να υπάρξει ενιαία διοίκηση.

- Μεταφορά του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις Επιτροπές με ενδεχόμενο να παρέχεται δυνατότητα παρέμβασης και σε άλλους βουλευτές.

- Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής να διεξάγονται απογεύματα πλην της συνεδρίασης της Παρασκευή η οποία θα παραμείνει πρωινή.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου