Reuters: Στουρνάρας, ο ταχυδακτυλουργός της ελληνικής οικονομίας

Θετικές είναι οι αντιδράσεις των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην «κεφαλή» του υπουργείου Οικονομικών.

Το Reuters τον χαρακτηρίζει «μίστερ ευρώ» για τον οποίο τονίζεται ότι «θα πρέπει να κάνει ταχυδακτυλουργικά κόλπα, πιέζοντας για περισσότερο χρόνο και χρήμα τους δανειστές και καλοπιάνοντας τους αξιωματούχους στη χώρα άστε να προχωρήσους σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις».

Οι Νew York Times τονίζουν ότι «είναι ένας απ’ τους λίγους οικονομολόγους που λειτουργεί εκτός κομματικής πολιτικής», ενώ η Wall Street Journal τον χαρακτηρίζει ως «ξεκάθαρο πρεσβευτή της κοινής λογικής, γνωστό για την φιλελεύθερη κριτική που ασκεί ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας».

Σε διαδικασία αναζήτησης των στενών του συνεργατών βρίσκεται ήδη ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, ο νέος υπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Εντολή για «σκληρή δουλειά» δήλωσε ότι έλαβε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη σύσκεψη στο σπίτι του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη την Τρίτη.

Ο κ. Στουρνάρας δεν διευκρίνισε πότε θα ορκιστεί, ενώ σε ερώτηση, εάν είναι αισιόδοξος για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι «θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με τους εταίρους μας».

Kατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου της Καθημερινής Γιάννη Παπαδογιάννη την Τρίτη, ο κ. Στουρναρας χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα οι οποίες -όπως είπε - προσκρούουν σε κατεστημένες νοοτροπίες .
Πηγή: skai.gr